Juni 2016

Mussen kwetteren op de Gedichtenmuur

Er kwettert en tsjilpt een vrolijk zomergedicht van Jan Kal op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Het is speciaal voor de muur gekozen door Robin Doornbos.

De klassen VWO4 van de SGL hebben zich gebogen over de poëzie. De laatste opdracht in dit project was: schrijf een betoog waarin je argumenten geeft waarom het gedicht dat je kiest, op de muur zou moeten komen. Er werden mooie gedichten gekozen en goede argumenten bedacht. Maar het gedicht op zich en de eigenzinnige interpretatie van Robin daarbij brachten de jury tot de keuze voor dit gedicht. Robin bedacht namelijk dat Jan Kal met de mussen ook wel eens vrouwen zou kunnen bedoelen. Als je dat erbij betrekt, lees je het gedicht ineens heel anders.

Een grappige bijkomstigheid is de zelfgemaakte vlag die wappert bij elke onthulling van een nieuw gedicht. Daarop staat het gedicht Tjielp van Jan Hanlo. Geen beschrijving van de mussen, maar alleen hun geluid. Gelukkig wonen er in de buurt van de Gedichtenmuur tal van mussen die dagelijks hun gekwetter en getsjilp laten horen. Een zomer lang begeleid door het vrolijke gedicht van Jan Kal.