Oktober 2018

NIEUW GEDICHT OP MENKEMABORG

Rozanna Bafati was ongelooflijk trots, toen ze zag dat haar gedicht was uitgekozen voor de Gedichtenmuur op de Menkemaborg in Lelystad. Zij zit op de Driesprong, vlakbij de Menkemaborg.

De jury kreeg 57 gedichten van meer dan 10 scholen. Uiteindelijk werden er 21 gedichten genomineerd. Die makers werden uitgenodigd om de onthulling mee te maken. Tientallen kinderen, ouders en leerkrachten verzamelden zich. En na een paar spannende momenten werden de lakens los gemaakt en vielen ze naar beneden, waardoor het winnende gedicht tevoorschijn kwam.

De jury koos juist dit gedicht omdat uit de vorm en woordkeus bleek dat de dichter er goed over had nagedacht. ‘Niet nagedacht’, zei Rozanna later, ‘op mijn gevoel ging ik dingen veranderen’. In ieder geval is haar gedicht mooi van vorm en van woordkeus. De titel Vriendinnen past bij het thema van de kinderboekenweek 2018 Vriendschap.

Voor de schrijfwedstrijd van de SGL schreven honderden leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen van Lelystad verhalen en gedichten. Die dongen allemaal mee naar de prijzen van de SGL. De gedichten gingen ook naar de jury van de Gedichtenmuur, waar ze ook nog in de prijzen konden vallen.

Er zijn veel kinderen met talent in Lelystad, concludeerde de jury. Prachtige formuleringen, mooie woordspelingen, leuke vormgeving, dat alles in veel van de 21 genomineerde gedichten. En dan één gedicht dat eruit springt: verrassende vorm, verrassende inhoud. Het gedicht van Rozanna Bafati.