ARCHIEF

Reis mee met Femke

Femke Hoogeveen heeft het nieuwe gedicht geschreven dat tot begin januari op de Gedichtenmuur te lezen zal zijn. Ze zit in groep 8 van De Fontein. De hele klas heeft verhalen en gedichten geschreven voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van Kinderboekenweek 2019. En hetzelfde is gebeurd op heel veel scholen in Lelystad. Reizen was het thema, daar kun je lekker veel kanten mee op!

Gallery Plugin

Kopieën van de gedichten zijn naar de Gedichtenmuur gestuurd. Er werden 20 gedichten genomineerd, van verschillende scholen verspreid over Lelystad. Van die 20 is het gedicht van Femke uitgekozen. Omdat het sterk was en vrolijk en uitnodigend.

Nog voordat het werd onthuld mochten de genomineerde schrijvers op de foto voor de muur met het gedicht nog onder een doek. Ze keken eigenlijk allemaal alsof hun gedicht daar onder het doek hing. En ze waren natuurlijk ook niet voor niets genomineerd.

Het gedicht van Femke Hoogeveen is nog tot begin januari te lezen op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg.

(Oktober 2019)

Toepasselijk gedicht in de zomer van 2019

Cherona van der Mark heeft het zomergedicht voor de gedichtenmuur op de Menkemaborg geschreven. Ze heeft het gedicht tijdens het poëzieproject van klas 3 op Aeres (voorheen Groenhorst) geschreven en niemand kon toen nog weten hoe toepasselijk het deze zomer zou zijn. Fietsen in de hitte, dat kennen we allemaal!

Gallery Plugin

Cherona schrijft wel vaker gedichtjes en voor deze keer heeft ze er een liedvorm voor bedacht: je zou het zo kunnen zingen met de herhaling van het refrein. Dat levert een vrolijk en realistisch resultaat.

Ook andere leerlingen van klas 3 van Aeres hadden mooie gedichten geschreven. Soms wel wat te treurig om elke keer weer langs te moeten lopen voor de bewoners van het huis. Daarom heeft de jury dit vrolijke gedicht van Cherona uitgekozen in de hoop dat iedereen die deze zomer langsfietst, het met een glimlach van herkenning kan lezen.

(Juni 2019)

Een Fries gedicht op de Gedichtenmuur

De tweedeklassers van de Rietlanden hebben ook dit jaar weer een poëzieproject gedaan. Daarin hebben ze ook zelf gedichten geschreven. De beste van elke klas zijn opgestuurd naar de Gedichtenmuur. Dat betekende voor de jury weer een moeilijk beraad. Uiteindelijk is het gedicht Fryslân van Juriaan voor de muur uitgekozen.
Er waren prachtige gedichten die wel erg droevig waren, en grappige van heel weinig woorden. Er waren schitterende zinnen en fantastische ideeën. Juriaan had zijn gedicht zowel in het Nederlands als in het Fries ingeleverd. En in het Fries klonk het zo melodieus, de juryleden wilden het steeds proberen hardop te lezen. Nu prijkt het op de muur en de Nederlandse vertaling staat op een informatiebordje aan de straat.


(April 2019)

Het eerste gedicht van 2019 bevat wel een wens, maar is niet als nieuwjaarswens rondgestuurd zoals in andere jaren gebeurde. Het is de wens om veel meer samen te delen. Zoals je wel moet doen als je in een kopje gaat wonen en dus nooit ver van elkaar vandaan.

Dit gedicht hebben we gevonden in de Poëzie Zomer van Watou.  Het hing bij een verzameling koffiekoppen die bij elkaar waren gezet met het verzoek er eentje om te ruilen voor jouw eigen kopje. Aan het eind van de zomer stond er een bonte verzameling, nog steeds met de uitnodiging om te ruilen. Samen delen dus.

(Januari 2019)

NIEUW GEDICHT OP MENKEMABORG

Rozanna Bafati was ongelooflijk trots, toen ze zag dat haar gedicht was uitgekozen voor de Gedichtenmuur op de Menkemaborg in Lelystad. Zij zit op de Driesprong, vlakbij de Menkemaborg.

De jury kreeg 57 gedichten van meer dan 10 scholen. Uiteindelijk werden er 21 gedichten genomineerd. Die makers werden uitgenodigd om de onthulling mee te maken. Tientallen kinderen, ouders en leerkrachten verzamelden zich. En na een paar spannende momenten werden de lakens los gemaakt en vielen ze naar beneden, waardoor het winnende gedicht tevoorschijn kwam.

Gallery Plugin

De jury koos juist dit gedicht omdat uit de vorm en woordkeus bleek dat de dichter er goed over had nagedacht. ‘Niet nagedacht’, zei Rozanna later, ‘op mijn gevoel ging ik dingen veranderen’. In ieder geval is haar gedicht mooi van vorm en van woordkeus. De titel Vriendinnen past bij het thema van de kinderboekenweek 2018 Vriendschap.

Voor de schrijfwedstrijd van de SGL schreven honderden leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen van Lelystad verhalen en gedichten. Die dongen allemaal mee naar de prijzen van de SGL. De gedichten gingen ook naar de jury van de Gedichtenmuur, waar ze ook nog in de prijzen konden vallen.

Er zijn veel kinderen met talent in Lelystad, concludeerde de jury. Prachtige formuleringen, mooie woordspelingen, leuke vormgeving, dat alles in veel van de 21 genomineerde gedichten. En dan één gedicht dat eruit springt: verrassende vorm, verrassende inhoud. Het gedicht van Rozanna Bafati.

(Oktober 2018)

Stadsdichters op locatie bij de Gedichtenmuur.
1 september 2018 Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad.

In de tuin van de Gedichtenmuur waren de volgende dichters aanwezig: uit Alkmaar Joris Brussel; uit Ermelo Fiet van Beek; uit Renkum Sander Essers; uit Oldamt Bianca Holst.

Gallery Plugin

Een publiek van ongeveer 20 personen heeft met groot enthousiasme geluisterd en deelgenomen aan de gesprekken.

(September 2018)

Aeres VMBO Lelystad levert gedichten voor gedichtenmuur

Het zomergedicht op de gedichtenmuur aan de Menkemaborg zou dit jaar door Aeres geleverd worden. Voor de eerste keer deden alle derdeklassers er een poëzieproject. Daaruit maakten de docenten een selectie. En de jury koos. Maar de kwaliteit van de gedichten was hoog en de jury koos voor 2 korte gedichten die beide op de muur werden geplaatst.

Gallery Plugin

De gedichten van Rochelle de Jong en Stef Lemstra gaan alle twee over praktische situaties: kijk eens in de spiegel, zegt Rochelle. En: een kastanjeboom is groot, zegt Stef. Maar in beide gedichten kun je ook echt een levensles lezen. Deze twee leerlingen hebben met hun gedichten een prachtige prestatie geleverd, ze zijn gekozen uit meer dan 100 gedichten van de leerlingen van klas 3.

De gedichten zijn de hele zomer tot begin oktober te zien op de Gedichtenmuur.

 

(Juni 2018)
Dit gedicht is gekozen door Henk en Dorée de Kruijk ter gelegenheid van Nieuwjaar 2018. Het blijft langer hangen dan gebruikelijk vanwege organisatorische problemen.

 

(Januari 2018)

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur is geschreven door Jayden Koster, leerling van groep 8 OBS De Tjalk.

Voor de Kinderboekenweek had de SGL weer een schrijfwedstrijd georganiseerd. Honderden kinderen hebben over het thema Griezelen, gruwelijk eng – een verhaal of gedicht geschreven. De ingezonden gedichten zijn door de jury van de Gedichtenmuur beoordeeld en er werden zo’n 30 gedichten genomineerd. De genomineerden zijn persoonlijk uitgenodigd om de onthulling van dat ene gekozen gedicht bij te wonen. Een feestje vol gruwel en spanning.

De Gedichtenmuur hangt aan een woonhuis, dus gedichten met veel bloed, moord, dode mensen of dieren kwamen niet in aanmerking om drie maanden lang de muur te sieren. Vandaar dat de keuze is gevallen op dit gedicht, dat wel iets engs beschrijft, maar vooral wat iemand bedenkt en zegt.

(Oktober 2017)

Nieuw gedicht gekozen door leerlingen SGL

Het gedicht van Willem Wilmink, dat deze zomer op de Gedichtenmuur staat, is gekozen door leerlingen Atheneum 4 van de SGL.

Zij deden een project waarin ze over verschillende onderwerpen gingen debatteren. In het voortraject ging het over gedichten: welk gedicht past het best op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Vervolgens schreven ze een betoog om de jury van de Gedichtenmuur te overtuigen van de keuze van hun gedicht.

Gallery Plugin
Uiteindelijk heeft de groep van Suze van der Aa, Sebastian Mateboer, Jelger Kuipers en Youri Post het nieuwe gedicht geleverd, Het Goede Land van Wilmink. Vooral dat dit gedicht verschillende leeftijdsfases benoemt, vonden ze een belangrijk argument. En dat het duidelijk speelt in deze tijd, met alle stress, zeker voor jongeren.

Tot ieders verrassing kwam de nieuwe stadsdichter van Lelystad, Thomas Gerla, het gedicht voordragen waarmee hij stadsdichter is geworden. Van hem zullen we de komende jaren zeker veel gaan horen. Pikant detail bij zijn aanwezigheid was dat hij ook een oud-leerling van de SGL is. Het was dus weer een mooie onthulling van een mooi gedicht dat de moeite waard is om te komen lezen, in het voorbijgaan of even stilstaand.

(Juni 2017)

Leven in het nieuwe jaar

Er is alweer een jaar voorbij, de Gedichtenmuur heeft nu elf jaar lang gedichten getoond van ‘echte’ dichters of van scholieren. Dat betekent dat er al 44 gedichten op de muur hebben gestaan.

Gallery Plugin

Voor Nieuwjaar kiezen Henk en Dorée altijd zelf een gedicht, dat ze met hun nieuwjaarswens naar vrienden, familie en bekenden sturen. Deze keer bleek het gedicht van hun keuze door Plint op een servet te zijn geprint. Een mooie vormgeving voor een alternatieve wenskaart. Ze wensen met dit gedicht iedereen in het nieuwe 2017 veel nieuwe dingen, nieuwe mensen en nieuwe mogelijkheden toe.

Tijdens de bijbehorende maaltijd van de Vrienden van de Gedichtenmuur hebben de aanwezigen nieuwe gedichten gevormd van zinnen die uit bestaande gedichten waren geknipt. De resultaten zijn hieronder te lezen.

Gedicht 1

Wij kleine jongens, kenden onze taak.
en het weer gebeurde, de wind waaide
ze denken dat ze alles weten
het is nog een secuur werkje

Gedicht 2

over de vlakte torende hoog
donzig als deeg, geurig als boter, een weerloze
hij nadert, nu nadert hij echt, de vrede.
tintelend van ingehouden verwachting
onherstelbaar beschadigen? U? en U?
Maar zij beriep zich op de koude dag,

Gallery Plugin

Gedicht 3

zo hou ik
gewiegd, gekend, begeerd, genoten.
voor de rest gaf je me alles,
voegt de daad bij de Rijksvoorlichtingsdienst.

Gedicht 1

grote oorlogen, kleine oorlogen, stroeve oorlogen,
des winters, spoedig door de kou bevangen
ze vindt een gezellig hoekje: “Hier ga ik slapen
en met onzekere letters schrijft iemand in een schrift
ik heb je lippen nooit gekust
hartstocht is een keukenprinses met aanraakbare huid,
maar de mensen weten gewoon nergens van
dat er iets geheim bleef tussen ons,
ik hou van je zoals er altijd iets rechts is en wat er links van is

Gedicht 2

het gras lost zijn zaad en zaaide
stof in wolken dat voortbewoog
“Zo gaat het beter” riep de stakker vaak
de schapen moeten de kop er goed bij houden
een vis zijn, zwemmend in roomsaus

(Januari 2017)

‘Oma zegt altijd’ op de gedichtenmuur

Luna Landman heeft het gedicht geschreven dat tot januari op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg staat. Met haar klas van De Wingerd heeft ze meegedaan aan de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van de kinderboekenweek, uit bijna 100 gedichten is dat van haar gekozen.

Gallery Plugin

In het gedicht spreekt oma over een andere wereld. En ze kijkt terug op haar leven. Luna heeft zich goed in de oma verplaatst en de gedachten in een mooie vorm gegoten. Daarom heeft de jury haar gedicht gekozen.

Over het thema jong en oud en voor altijd jong kan natuurlijk heel verschillend gedicht worden. Alle gedichten hingen aan een waslijn, zodat de aanwezigen konden lezen wat er zoal aan rimpels, jonge fitheid en sterfgevallen was bedacht bij dit thema. Hoe verleidelijk de gedachte ook kan zijn om nooit oud te worden maar altijd jong te blijven, de jury heeft de voorkeur gegeven aan de wijze oma over wie Luna Landman haar gedicht heeft geschreven.

(Oktober 2016)

Mussen kwetteren op de Gedichtenmuur

Er kwettert en tsjilpt een vrolijk zomergedicht van Jan Kal op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Het is speciaal voor de muur gekozen door Robin Doornbos.

Gallery Plugin

De klassen VWO4 van de SGL hebben zich gebogen over de poëzie. De laatste opdracht in dit project was: schrijf een betoog waarin je argumenten geeft waarom het gedicht dat je kiest, op de muur zou moeten komen. Er werden mooie gedichten gekozen en goede argumenten bedacht. Maar het gedicht op zich en de eigenzinnige interpretatie van Robin daarbij brachten de jury tot de keuze voor dit gedicht. Robin bedacht namelijk dat Jan Kal met de mussen ook wel eens vrouwen zou kunnen bedoelen. Als je dat erbij betrekt, lees je het gedicht ineens heel anders.

Een grappige bijkomstigheid is de zelfgemaakte vlag die wappert bij elke onthulling van een nieuw gedicht. Daarop staat het gedicht Tjielp van Jan Hanlo. Geen beschrijving van de mussen, maar alleen hun geluid. Gelukkig wonen er in de buurt van de Gedichtenmuur tal van mussen die dagelijks hun gekwetter en getsjilp laten horen. Een zomer lang begeleid door het vrolijke gedicht van Jan Kal.

(Juni 2016)

Gedicht van leerling Rietlanden op de Gedichtenmuur

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg is geschreven door Indy Belt. Zij zit in klas twee van de Rietlanden. Alle tweede klassen hebben bij Nederlands gewerkt aan een poëzieproject waarbij de leerlingen eigen gedichten hebben geschreven. Uit elke klas werden gedichten genomineerd voor de Gedichtenmuur. Ruim 35 werden er ingezonden.

Gallery Plugin

De jury heeft uit heel veel mooie gedichten dat van Indy Belt gekozen. De jury noemde de situatie en de emoties in het gedicht herkenbaar en actueel. De vormgeving, de opbouw en de keuze van de woorden gaven de doorslag om het gedicht van Indy tot aan de zomer op de Gedichtenmuur te plaatsen.

(April 2016)

Surinaams gedicht op Gedichtenmuur

Het 40e gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg is geschreven door R. Dobru in Sranantongo, de Surinaamse taal die spontaan ontwikkeld en gesproken werd door de slaven op de plantages. De vertaling in het Nederlands is te lezen op de infopaal vlak voor de muur aan de straat. De Gedichtenmuur bestaat nu 10 jaar. Henk en Dorée de Kruijk hebben dit gedicht gekozen vanwege de strijdbaarheid van de dichter en de herkenbaarheid van wat hij te zeggen heeft.

Gallery Plugin

In de andere jaargetijden komen de gedichten voort uit poëzieprojecten door leerlingen van basisscholen of scholen VO in Lelystad. Alleen in januari kiezen de bewoners van dit huis het gedicht zelf uit.

Het 1e gedicht op de Gedichtenmuur werd door leerlingen gekozen, het ging over zorgeloosheid. Bijna 10 jaar geleden. Nu gaat het over dilemma’s waarvoor we in deze tijd als maar gesteld worden. En het is geschreven in een taal die niet Nederlands of Vlaams is. Maar wel heel verwant aan de Nederlandse geschiedenis. De vrienden van de Gedichtenmuur wilden dit heuglijke 10-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben zij een kunstenaar de opdracht gegeven om een beeldend werk te maken.Op de foto’s het kunstwerk van Joek van Draanen en het gedicht op de muur.

(Januari 2016)

IJlebenen op de gedichtenmuur

De schrijfwedstrijd van de SGL ter opening van de kinderboekenweek heeft ook weer een prachtig gedicht opgeleverd voor de Gedichtenmuur. Roos Schieman van De Lispeltuut heeft het geschreven.

Gallery Plugin

Er zijn altijd kinderen die gedichten schrijven voor een schrijfwedstrijd. Bijna 80 waren er dit jaar bij de SGL ingeleverd, waarvan er 30 genomineerd werden voor de Gedichtenmuur. Het was dan ook een drukte van belang bij de onthulling, want alle genomineerden waren natuurlijk uitgenodigd. De jury heeft in het gekozen gedicht de luchtigheid en fantasie gewaardeerd, terwijl daaronder toch een diep gevoel blijkt.

Bovendien was Roos, de dichteres, niet bang om nieuwe woorden te gebruiken, wat het gedicht ook verrassend maakt. Het is deze herfst dus weer de moeite waard om even langs de Menkemaborg te rijden om het gedicht te lezen.

(Oktober 2015)

Vera kiest gedicht voor de zomer

Vera de Leeuw van Weenen heeft het gedicht gekozen dat in de zomer van 2015 op de Gedichtenmuur zal staan. Ze heeft daarvoor in het poëzieproject van 4 VWO op de SGL een betoog geschreven vol argumenten waarom dit gedicht op de muur zal moeten staan. De jury heeft zich door haar argumenten laten overtuigen.

Gallery Plugin

Het is niet bepaald een eenvoudig gedicht. Bovendien heeft het enige tijd gekost om met dichteres en uitgeverij tot overeenstemming te komen over het plaatsen van dit gedicht. Uiteindelijk is het onthuld in het bijzijn van de klas van Vera. De jury hechtte eraan om de aanwezigen op het hart te drukken dat ieder een eigen interpretatie geeft op grond van associaties met beelden in het gedicht. Want dit gedicht bevat prachtige beelden en een sfeer van heimwee die bij de jury associaties oproepen van een leven dat voorbij gaat, de wind die eeuwig blijft, de zee waarnaar je altijd blijft verlangen en de vogels die wegtrekken en terugkeren.

Er staat deze keer op de Menkemaborg dus een gedicht om vaker langs te rijden of te lopen.

(Juni 2015)

Quinty Hogeveen wint plek op Gedichtenmuur

Het resultaat van het jaarlijkse poëzieproject op de Rietlanden was dit jaar bijzonder mooi. De jury heeft zich gebogen over 22 prachtige gedichten, die niet zouden hebben misstaan op de Gedichtenmuur. Wat een wijsheid, doorleefde gevoelens en zorgvuldige vormgeving hebben de tweedeklassers in hun gedichten verwerkt! Het gedicht van Quinty heeft tenslotte gewonnen vanwege de opbouw van wij naar ik en vanwege de verrassende en wijze slotzin. Tot de zomer zal dit gedicht te zien zijn voor alle voorbijgangers van de Menkemaborg.

Gallery Plugin

Omdat Quinty zelf de onthulling helaas niet kon bijwonen, heeft de fotograaf Jur Haak een vijftal schrijvers van andere bijzondere gedichten voor de muur laten poseren. Nog voor de onthulling zijn de genomineerde gedichten aan 66 ballonnen naar verre lezers gezonden. Van iemand uit Ludwigsburg (Duitsland) kwam dezelfde avond al een melding van vier gedichten.

(April 2015)

Nieuw gedicht op de gedichtenmuur

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur gaat over het weer. Dagelijks onderwerp van gesprek. Maar je kunt er nog veel meer bij bedenken. Dat maakt ook dit gedicht weer heel bijzonder. Om de komst van dit 36e gedicht te vieren heeft Jack Beneker uit Den Helder gedichten gezongen die hij zelf op muziek heeft gezet.

Gallery Plugin
In de loop der jaren heeft hij daar al 3 CD’s van uitgebracht  www.metaphoremusic.nl). ‘Het weer’ zal tot 11 april op de Gedichtenmuur Menkemaborg Lelystad te bewonderen zijn.

(Januari 2015)

Feestelijk gedicht in de herfst

Er staat een heel feestelijk gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Het is geschreven door Hadewych Storms, 10 jarige leerling van De Fontein.

Gallery Plugin

De hele klas, en klassen van heel veel basisscholen, hebben geschreven voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van Kinderboekenweek 2014. Het thema was FEEST. Honderden verhalen en bijna 200 gedichten werden er ingeleverd. Uit de gedichten werden er 35 genomineerd voor de Gedichtenmuur.

En één daarvan zou op de Muur worden geplaatst. Dus de jury las en las, over feestbeesten, snoep en kleuren. Totdat ze het unaniem eens waren dat het gedicht Slingers van Hadewych Storms wel heel erg goed was.

Het gedicht van Hadewych is een feest op zichzelf. Het gaat over een feestelijk attribuut, een slinger. En door het speelse taalgebruik is het ook een feest om het te lezen. Even langs de Menkemaborg rijden, het is echt een aanrader!

(Oktober 2014)

Gedichten als cadeautjes naar Almere gestuurd

Vrijdag 13 juni is het nieuwe gedicht voor de zomer op De Gedichtenmuur onthuld. Een gedicht over gehecht zijn en afhankelijk zijn van elkaar, Best Friends Forever, maar dan van boter en hagelslag. Het deed de jury denken aan Cees Buddingh, vandaar dat ze dit gedicht met veel plezier voor de muur hebben uitgekozen uit alle gedichten die vanuit het Poëzieproject voor de tweede klassen van de Rietlanden waren ingestuurd. De schrijver is Rick van der Mee.

Gallery Plugin

De gedichten die waren ingestuurd, werden gekozen uit alle gedichten van een klas. Er waren dus ook andere mooie gedichten. Daarom zijn ze allemaal aan ballonnen gebonden en met de wind verzonden, met noordenwind naar Almere of Zeewolde. Voor de vinders een cadeautje dat je niet alle dagen krijgt.

Bij dit nieuwe gedicht zijn ook 2 informatie platen onthuld. Een glasplaat en een metalen info-paal, ontworpen en uitgevoerd door Tim de Rijk en Jack van Asselt. Deze toevoeging aan de Gedichtenmuur is met de Lelyprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds verwezenlijkt. Eén van de aanwezigen merkte op dat de Gedichtenmuur nu helemaal een onderdeel van de Kunstroute zou moeten worden.

(Juni 2014)

Laatste actie biebcafé levert gedicht voor Gedichtenmuur

Het Biebcafé gaat een andere bestemming krijgen. De laatste actie heeft  verspreid over 2 maanden een nieuw gedicht opgeleverd voor de Gedichtenmuur op de Menkemaborg. Iedereen kon meestemmen via facebook. Zeker 25 mensen hebben regelmatig meegestemd. En nu is het gedicht van Rutger Kopland verschenen, eerst op de muur van het biebcafé en vanaf 11 april ook op de glazen plaat van de Gedichtenmuur.

Gallery Plugin

De familie vd Mee vertrekt hiermee definitief naar Almere met al hun activiteiten en werkzaamheden. Jammer, zegt Marcia, ik had graag hier willen blijven werken, maar het biebcafé kan ons geen toekomst bieden. Mijn ouders vonden het ook al vreselijk om met het Pannenkoekenrestaurant te stoppen. Helaas, het is niet anders. In Almere loopt ons restaurant gelukkig goed. Daar hebben we nu allemaal onze werkplek gevonden.

Van degenen die op het winnende gedicht hadden gestemd, heeft Marcel van Kersbergen het gedicht in miniatuur ingelijst overhandigd gekregen. Hij heeft vervolgens, samen met Aly Rook, ook een stemmer op dit gedicht, het gedicht op de Gedichtenmuur onthuld. Dit gedicht van Rutger Kopland is al het achtste dat in het voorjaar op de Gedichtenmuur komt. Al 7 jaar lang verschijnt er elke 3 maanden een nieuw gedicht in de Menkemaborg

(April 2014)

Nieuw gedicht januari 2014

Met een bijna voltallige groep Vrienden van de Gedichtenmuur is vrijdag 10 januari de komst van het gedicht van Toon Tellegen gevierd. Een gedicht om even bij stil te staan in de start van het nieuwe jaar 2014. Vrede. Honderd jaar nadat de eerste wereldoorlog uitbarstte. Het gedicht komt uit de bundel Een Dansschool, uitgegeven door Querido in 1992.

Gallery Plugin

(Januari 2014)

Nieuw gedicht voor oktober 2013

Julia Sloots heeft het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur geschreven. Op de Lelystadse basisscholen zijn weer honderden verhalen en gedichten geschreven voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2013. ‘Klaar voor de Start’ was het thema. Een behoorlijk moeilijk thema voor een gedicht. Toch waren er ook weer tientallen gedichten ingeleverd.

Gallery Plugin

Uit deze gedichten zijn er 20 gekozen die naar de jury van de Gedichtenmuur zijn gestuurd. Veel gedichten over sport natuurlijk. Sommige dichters hadden het thema als een nieuwe start beschouwd. Julia Sloots heeft daar zelfs een combinatie van gemaakt. Julia zit op basisschool De Tjotter en ze is bepaald een goede observator van haar omgeving. Ze heeft in weinig woorden een heel bijzondere gebeurtenis geschetst. Vandaar dat de jury blij was haar gedicht op de Gedichtenmuur te kunnen zetten zodat het drie maanden lang door alle voorbijgangers kan worden gelezen.

(Oktober 2013)

Liefdesgedichtje voor de zomer

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg is een vrolijk liefdesgedichtje. Tim Holling zit in klas 2 van De Rietlanden en hij heeft het gedicht geschreven in het poëzieproject dat alle tweedeklassers van De Rietlanden deden.

Gallery Plugin

De jury had een heel moeilijke taak dit jaar, want de 19 geselecteerde gedichten uit verschillende klassen, waaruit ze moest kiezen, waren allemaal van hoge kwaliteit.

Met name de gedichten van Lemuël de Graav H2F (met de slotzinnen: voor velen zijn dit dove woorden – voor anderen zijn dit levensteksten), Kiani Kerk H2E (Met elke stap die we nu maken, zijn we dichter bij onze toekomst), Alina Setjowikarto  H2E  (Was er maar iemand die het zag, hoe ik me echt voelde, hoe ik werkelijk ben, maar nee ) waren geduchte concurrenten voor Tims liefdesgedichtje.

De jury koos voor een vrolijk gedichtje in dit seizoen van (verregende) vakantie. Zodat voorbijgangers met een glimlach doorlopen als ze het hebben gelezen.

(Juni 2013)

Nieuw gedicht april 2013

Gallery Plugin

(April 2013)

Nieuw gedicht januari 2013

Leonard Helena Sylvain Nolens (Bree, 11 april 1947) is een Vlaams dichter en dag-boekschrijver. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste levende dichters uit Vlaanderen. Hij is een romanticus, schrijft vaak over liefde en over de manier om aan de identiteit te ontsnappen.

Gallery Plugin

Hij debuteerde met de dichtbundel Orpheushanden. Hij werkt en woont in Antwerpen. De meest recente verzameling van zijn werk heet Laat alle deuren op een kier.

Hij heeft veel prijzen gewonnen in Vlaanderen en Nederland, onder andere:
– de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre;
– de VSB Poëzieprijs voor Bres;
– de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren

(Januari 2013)

Een nieuw gedicht op de Menkemaborg

Vrijdag 12 oktober is er weer een nieuw gedicht onthuld op de Gedichtenmuur Menkemaborg 60 in Lelystad. Voor de opening van de kinderboekenweek had de SGL weer een schrijfwedstrijd georganiseerd. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen mochten een verhaal of gedicht schrijvenmet het thema Hallo Wereld . Alle ingeleverde gedichten deden ook mee aan de strijd om een plaatsje op de  Gedichtenmuur. Van de 85 gedichten werden er 20 genomineerd. Die kon iedereen nog lezen bij de onthulling, ze waren aan een waslijn opgehangen.

Gallery Plugin

Het gedicht van Channa Koster is door de jury uitgekozen. Het is mooi vorm gegeven en het is niet zomaar een loos praatje. Er zit een idee achter hoe de wereld eruit zou moeten en kunnen zien. Morgen zal dat zo zijn, volgens het gedicht. Maar wanneer is het morgen????

Channa is 12 jaar en zit op de Grundel. De aanwezigen vonden het wel een heel volwassen gedicht voor een 12 jarige. De moeite waard om 3 maanden lang op de muur te staan en door voorbijgangers gelezen te worden.

(Oktober 2012)

Zomergedicht over zon en regen

Er staat een nieuw gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Zon en regen, dat lijkt heel toepasselijk voor deze zomer. Maar in het gedicht is het nog veel mooier en wijzen zon en regen ook de weg. Het gedicht is gemaakt door Arif Inci uit de 2e klas van De Rietlanden.

Gallery Plugin

Al vele jaren werken tweedeklassers van de Rietlanden aan een poëzieproject voor de zomervakantie. Jaqueline Broshuis heeft daar jarenlang zorg voor gedragen. Daarom stond iedereen voor de onthulling van het nieuwe gedicht even stil bij het plotselinge overlijden van Jaqueline Broshuis dit voorjaar. Op de Rietlanden hebben de docenten zich vast voorgenomen om het project voort te zetten. Zeker nu. Vervolgens werden er 75 ballonnen met de 25 genomineerde gedichten eraan naar buiten gehaald en opgelaten. Ze dreven deze keer naar het westen, dus de gedichten kunnen nu ook in Noord Holland neerkomen en voorbijgangers verrassen.

Voor de eigenlijke onthulling moesten er 2 personen op een trap klimmen om het laken eraf te halen. Arif bood zich aan en toen bleek dat zijn eigen gedicht te voorschijn kwam. De Gedichtenmuur zal alle voorbijgangers deze zomer blij verrassen met het prachtige gedicht van Arif Inci.

(Juni 2012)

Regendruppels sieren gedichtenmuur

Het gedicht ‘Regendruppels’, geschreven door Alicia, leerling van het Nautilus College in Almere, siert de aankomende maanden de gedichtenmuur aan de Menkemaborg in Lelystad. Donderdag 5 april jl. onthulden de leerlingen wiens gedicht genomineerd was voor plaatsing op de muur het winnende gedicht.

De leerlingen van het Nautilus College en de andere scholen voor speciaal onderwijs van Eduvier onderwijsgroep schreven eind 2011 gedichten voor de gedichtenbundel die de stichting uitbracht. Dit project kreeg een vervolg in de vorm van een gedichtenwedstrijd. Een jury nomineerde 10 gedichten voor plaatsing op de glasplaat aan de muur van het woonhuis aan de Menkemaborg in Lelystad.

Gallery Plugin

Poëzieliefhebbers Henk en Dorée de Kruijk plaatsen sinds 2006 elke 3 maanden een nieuw gedicht op de muur van hun huis. De gedichten zijn uitgezocht of geschreven door leerlingen van scholen. Zo krijgen poëzieprojecten een vervolg buiten de school en worden voorbijgangers verrast met steeds een ander stukje dichtkunst.

Tot het moment van de onthulling bleef het spannend voor de genomineerden: wiens gedicht zou onder het laken vandaan komen en drie maanden op de gedichtenmuur te bewonderen zijn? Zelfs uit het voorgelezen juryrapport kon niet met zekerheid worden opgemaakt wie de winnaar zou zijn. De genomineerden verrichtten zelf de laatste handeling; staand op een trap lieten ze het doek zakken en onthulden het gedicht van Alicia, Regendruppels.

In het gedicht staan mooie, verrassende beelden en er staat meer dan er staat. Dit maakte dat de jury ‘Regendruppels’ uitkoos voor de gedichtenmuur. Want de voorbijganger kan het gedicht in eerste instantie lezen zoals het geschreven staat, maar kan, als ze nogmaals langskomt, ineens beseffen dat je je er ook iets anders bij voor kunt stellen.

(April 2012)

Novemberzang van Joan Maragall

In 2011 heeft de Nationale Bibliotheek van Spanje een tentoonstelling georganiseerd ter ere van Joan Maragall. Hij leefde in een roerige tijd in Barcelona en daarin koos hij openlijk partij. Hij rebelleerde van jongs af aan tegen de middelmatigheid van de burgerij. Ook binnen zijn familie die voor hem een carrière wenste in de textielindustrie. Poëzie was voor hem een manier van leven en denken, niet zomaar een waardenvrij zoeken van woorden. In eerste instantie was hij vóór de Catalaanse beweging, maar het gewelddadig optreden van de Catalanisten riep bij hem een fel verzet op. Hij verlangde gerechtigheid en was een vitalist.

Gallery Plugin

In zijn woorden zagen we zoveel wat ook nu honderd jaar later nog van toepassing kan zijn, dat we besloten een deel van één van zijn gedichten op de Gedichtenmuur te tonen.

Het gehele gedicht in vertaling vindt u onder de foto’s op de fotopagina. De Spaanse versie staat op één van de foto’s.

(Januari 2012)

Leerling Watergeus wint plek op gedichtenmuur

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur Menkemaborg 60 is geschreven door Shane Sontag. Het is ter gelegenheid van de opening van de Kinderboekenweek op de SGL ingezonden voor de schrijfwedstrijd van verhalen en gedichten. Uit de 50 gedichten die daar waren ingezonden heeft de jury het gedicht van Shane als het beste gekozen.

Gallery Plugin

Alle gedichten gingen over helden, omdat superheld het thema van deze kinderboekenweek was. Heel wat vaders, moeders en dierenredders werden in gedichten geëerd. Lieve gedichten en mooie gedichten, maar niet voor iedereen bedoeld die zomaar langs komt lopen in de Menkemaborg. In het gedicht van Shane kan iedereen zich herkennen, want iedereen zou een held kunnen zijn.

Verder valt de vorm van het gedicht wel op: met zijn 11 woorden verdeeld over vijf regels is het een zogenaamd ‘elfje’. In al zijn eenvoud staat dit gedicht prachtig op de Gedichtenmuur. Het zal er blijven hangen tot in januari.

(Oktober 2011)

Een nieuw gedicht op de Menkemaborg

Op de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60 hangt weer een nieuw gedicht. Het is geschreven door Danny Harting uit klas 2 van de Rietlanden. De hele zomer kunnen voorbijgangers genieten van de vragen die Danny aan haar spiegel stelt. Het gedicht is gekozen door een deskundige jury bestaande uit Lisette de Kam (Agora), Marianne Zuidveld  (bibliotheek) Petanak (oud stadsdichter) en Dorée de Kruijk. Ze hebben dit gedicht gekozen omdat het in eenvoudige taal is geschreven, een dagelijkse handeling beschrijft en daarbij in de slotzin een onalledaagse vraag stelt.

Gallery Plugin

De tweedeklassers van de Rietlanden hebben een poëzie-project gedaan, waarin ze verschillende gedichten hebben geschreven. Uit al die gedichten hebben de docenten er 21 gekozen om naar de Gedichtenmuur op te sturen.

Bij de onthulling van het nieuwe gedicht hebben alle genomineerden hun gedichten aan ballonnen gebonden en met de wind mee de lucht in gestuurd. Eén van de gedichten is in een tuin bij Enschede terechtgekomen. De goede vinders hebben een reactie op het gedicht gestuurd. Hopelijk zijn er nog wel meer gedichten door verbaasde lezers gevonden, maar misschien zijn ze verder allemaal in bomen en sloten beland, dat zal niemand weten.

(Juni 2011)

Eerste daad nieuwe stadsdichters

In de tekst van het gedicht dat is onthuld, waren helaas enkele foutjes geslopen. Het gedicht is opnieuw door de firma Krijger op de muur geplakt. Van het foutloos overgenomen gedicht is een foto toegevoegd. 

Woensdag 6 april zijn de nieuwe stadsdichters van Lelystad benoemd. Michel Dijkstra als junior en Marcel van Kersbergen als senior stadsdichter. Vrijdag hebben zij samen hun eerste daad in functie verricht. Ze hebben het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60 onthuld. Ze moesten daarvoor ladders beklimmen om het laken los te maken dat het prachtige gedicht van Marc Tritsmans nog verhulde.

Ze vertelden bij deze gelegenheid dat ze al een paar plannen hebben om de dichtkunst in Lelystad onder de aandacht te houden. Natuurlijk bij Sunsation en bij de Nationale Stadsdichtersdag in september, maar daarnaast zullen ze ook nog regelmatig van zich laten horen.

Gallery Plugin

Het gedicht dat ze onthulden is speciaal voor de Gedichtenmuur gekozen door Kelly Streekstra uit klas 4 VWO Scholen Gemeenschap Lelystad. Kelly vond dat de verwondering en de vitaliteit dit gedicht geschikt maken om dagelijks aan de voorbijgangers te tonen. Zo schreef ze in haar verslag van het poëzieproject Vorm en Gedicht dat de klassen VWO 4 elk jaar op de SGL doen.

De jury van de Gedichtenmuur beoordeelt vooral de redenen die de leerlingen aanvoeren waarom hun keuze-gedicht op de Gedichtenmuur moet komen. Kelly heeft niet alleen een mooi gedicht gekozen, maar ze heeft daarbij ook aangegeven dat iedereen die het leest, er op zijn eigen manier hoop en troost uit kan putten. Ze heeft er de jury van de Gedichtenmuur mee overtuigd, waardoor de voorbijgangers drie maanden lang dit nieuwe, mooie gedicht kunnen lezen. Bovendien konden de stadsdichters hiermee al twee dagen na hun benoeming een passende eerste daad in functie verrichten.

(April 2011)

Gallery Plugin

(Januari 2011)

Nieuw gedicht op de gedichtenmuur

Op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg staat weer een nieuw gedicht. Het is geschreven door Bente Bos voor de opening van de kinderboekenweek op de SGL. Bente zit in groep 8 van De Sluis.

Gallery Plugin

De jury, die dit gedicht koos uit 10 genomineerde gedichten, heeft er het volgende over gezegd: Het mooie van dit gedicht is dat je als lezer de dingen voor je ziet. En de tegenstelling in het gedicht: eerst alles mooi en leuk en dan opeens gewoon rottigheid. Dan zorg je dat ze je niet kunnen horen, terwijl jij wel alles ziet. Je trekt je terug in je eigen fantasie. Het gedicht zal op de Gedichtenmuur te zien zijn tot begin januari.

(Oktober 2010)

Nieuw gedicht

Er staat alweer een nieuw gedicht op de Gedichtenmuur op Menkemaborg 60. Dit keer is het een gedicht dat is geschreven door een leerling van de tweede klas van De Rietlanden. Alle tweede klassen van de Rietlanden hebben gewerkt aan een poëzieproject, waarbij de leerlingen ook zelf een gedicht hebben geschreven. 21 Gedichten zijn genomineerd en naar de Gedichtenmuur gestuurd. Leden van de jury die daaruit het winnende gedicht hebben gekozen, waren: Dick Waterhout, Lizette de Kam en de winnares van het vorige jaar Merel Roelofsen.

Gallery Plugin

Het gekozen gedicht bevat zowel herhalingen als tegenstellingen, aldus het juryrapport. “Wat beschreven staat in het gedicht is zo duidelijk als wat, maar toch blijven we met een aantal vragen zitten. En dat maakt het gedicht juist zo speciaal. … het geeft ons stof tot nadenken en na het lezen van de laatste strofe ook nog eens een goed gevoel.” Het is dus echt de moeite waard om dit gedicht van een 13 jarige Lelystedelinge te komen lezen.

Nog voor de onthulling zijn alle genomineerde gedichten in een boekje bij elkaar gezet. Op de middag van de onthulling is elk genomineerd gedicht en een kopie ervan aan een metallic paars gekleurde ballon geknoopt en de wijde wereld in gestuurd. Hopelijk worden er veel mensen verrast door de vondst van een neergekomen ballon waaraan ook nog eens een gedicht zit. Vorig jaar kwamen er reacties terug van de grens met Duitsland. Kijk voor meer informatie op de site.

(Juni 2010)

Zeekraal op gedichtenmuur

Op de gedichtenmuur van de Menkemaborg is weer een nieuw gedicht verschenen. De leerlingen van klas 4 VWO van de SGL hebben gewerkt aan het project Dicht & Vorm. De laatste stap in het project is al vijf jaar lang: zoek een gedicht dat jij goed vindt passen op de muur van de Menkemaborg en beargumenteer je keuze.

Gallery Plugin

Sandrijn Wiebenga heeft als docent Nederlands nu al voor de vijfde keer dit project vormgegeven met haar leerlingen. Als dank voor haar enthousiasme en haar bijzondere poëzieproject, dat ieder jaar opnieuw een verrassend nieuw gedicht voor de gedichtenmuur oplevert, ontving Sandrijn tijdens de onthulling een poëzie-sloof. Zie voor de eerdere gedichten de website www.gedichtenmuur.nl.

Robin Wakker heeft zijn keuze voor een gedicht dit jaar het best beargumenteerd. Hij gaf aan dat het gedicht eigenlijk zowel te vergelijken is met de stad Lelystad als met het huis op de Menkemaborg waar de Gedichtenmuur aan bevestigd is. Rechtop, stevig in de klei, trotseert het de elementen. En het is nog lekker ook: rond en sappig, vrolijk, zegt het gedicht. Met een beetje fantasie kun je de woorden rond, sappig en vrolijk vertalen met allerlei leuke dingen van Lelystad en van het huis. Kijk mij nou, roept het gedicht de voorbijganger toe. Robin Wakker heeft het gedicht van Remco Ekkers gekozen en er een uitstekende motivatie voor gegeven.

(April 2010)

Gallery Plugin

(Januari 2010)

Snoepjes op de Gedichtenmuur

LELYSTAD – Het gedicht ‘Snoepjes zijn snoepjes’ van basisscholiere Soraja Naarden is verkozen om de gedichtenmuur aan de Menkemaborg de komende tijd te sieren. Het gedicht werd uit negentien inzendingen gekozen. ‘Het heeft een goed lopend ritme, roept een helder beeld op en is bovendien heel mooi vormgegeven,’ aldus de jury. 

Gallery Plugin

De gedichten waren ingezonden voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van de kinderboekenweek. VMBO-leerlingen van de SGL hebben van hout allerlei werkstukken gemaakt bij de gedichten en die zijn zo water- en stormbestendig mogelijk voor het huis aan de Menkemaborg 60 geplaatst.

(Oktober 2009)

Liefdesgedicht op muur Menkemaborg

LELYSTAD – Deze zomer hangt er een gedicht van een tweedeklasser op de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60. Merel is 13 jaar en ze zit op SG De Rietlanden. Ze heeft een prachtig gedicht geschreven over de ogen van…

Gallery Plugin

‘Krijgen we die mooie ogen ook echt te zien?’, vroeg de jury zich af.

Zeker 80 leerlingen van De Rietlanden hebben dit voorjaar gedichten geschreven. Twintig daarvan zijn naar de jury van de Gedichtenmuur van Henk en Dorée de Kruijk gestuurd. Jammer dat er maar één gedicht tegelijk op de muur kan hangen, mopperde de jury een beetje. Want er waren weer veel mooie, leuke en goede gedichten ingestuurd. Maar deze ogen … origineel, sterke beelden, prachtige vorm. Ook zonder het te lezen, kun je er met plezier naar kijken. Naar het gedicht dan, want van wie die ogen zijn, dat wilde Merel niet verklappen.

De Lelystadse stadsdichter Peter van Beurden was ook aanwezig bij de onthulling. Onder zijn leiding hebben de vrienden van de Gedichtenmuur allerlei plannen bedacht om meer gedichten zichtbaar te maken in Lelystad. Alle dichters opgelet! Hier hoor je meer van.

(Juni 2009)

Nieuw gedicht op gedichtenmuur

Voor de vierde keer heeft de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60 een nieuw gedicht gekregen dat is gekozen door leerlingen VWO4 van de SGL. Alle 4VWO-ers hebben gewerkt aan het poëzieproject Dicht&Vorm. De laatste stap daarin is dat de leerlingen een gedicht kiezen voor de Gedichtenmuur en hun keuze uitgebreid motiveren. De jury van de Gedichtenmuur kon zich helemaal vinden in de motivatie van Christel van Wijk. Haar keuze heeft het deze keer dus gewonnen.

Gallery Plugin

Christel van Wijk heeft voor haar motivatie vooral de laatste regels van het gedicht gebruikt. ‘Dit huis is ook zo begonnen’, schrijft ze. ‘Met de ogen dicht is er een voorstelling gemaakt van het huis en daarna is het gebouwd. Het verdient ook een plek op de Muur omdat het mensen aan het nadenken kan zetten. Alles in het leven begint ook met gedachtes die daarna gerealiseerd worden. Daarom vind ik dit gedicht ook zo mooi.’

Wat de keuze extra leuk maakt is het feit dat de dichter Hans Hagen in zijn jonge jaren nog een paar jaar in Lelystad heeft gewerkt. Op de SGL nog wel!

(April 2009)

Gallery Plugin

(Januari 2009)

Doormans ‘Ontdekken‘ op muur

LELYSTAD – De gedichtenmuur aan de Menkemaborg is vrijdag van een nieuw gedicht voorzien. Elk kwartaal stelt bewoonster Dorée de Kruijk de muur van haar woning beschikbaar voor een gedicht. Leerlingen van middelbare en basisscholen worden infgeschakeld voor de keuze daarvan.

Gallery Plugin

Dit keer is het winnende gedicht geschreven door Myrthe Doorman. Zij zit in groep acht van de Driemaster, en had meegedaan aan de wedstrijd van de SGL voor de Kinderboekenweek. De jury van de gedichtenmuur, bestaande uit Dick Waterhout en Lizette de Kam, was enthousiast. ‘Het gedicht blinkt uit door een heldere vorm, de indeling in strofen is heel apart. In het eerste couplet kom je te weten wat er staat te gebeuren, in de volgende coupletten gebeurt het dan ook en in het laatste couplet volgt dan de conclusie.

Het is geen vrolijk gedicht, integendeel, het geeft een sombere sfeer weer, maar er spreekt ook strijdlust uit en dat stemt weer hoopvol‘, aldus het juryrapport. Op de middag van de onthulling was er ook een tentoonstelling van een paar werkstukken bij een gedicht en geïnspireerd door de Aluminumshow in de Agora (vorig jaar). Klas 3 VMBO metaal SGL heeft daarbij vogels gemaakt met blinkende blikken en aluminium schubben en veren.

(Oktober 2008)

‘Soms wil ik weg van de wereld’

LELYSTAD: “Soms wil ik weg, weg van de wereld. Van alles wat ik heb. Soms wil ik weg. Op zoek naar mijn dromen. En als ik dan weg ben, wil ik terug”. Rosanne Geerdes uit klas 2 van het SGL schreef dit gedicht op de gedichtenmuur van Menkemaborg 60 in Lelystad. Een nieuw gedicht op de muur, waarvoor de tweede klassen van De Rietlanden en SGL bij de Nederlandse les gedichten schreven in een groot poezieproject.

Gallery Plugin

Op elke school zijn daaruit 25 gedichten gekozen als inzending voor de Gedichtenmuur. De jury bepaalde dat bovenstaand gedicht de muur zou sieren en donderdag was de onthulling. De genomineerde dichters zagen bij aankomst alleen een groot laken. Ze bonden allemaal hun gedicht aan een ballon, zodat er een wolk gedichten richting Almere dreef. In de hoop dat veel van deze gedichten zijn gevonden en verwondering en plezier hebben gebracht.

Nadat onthuld was welk gedicht deze zomer op de gedichtenmuur te zien is, kregen de genomineerden een boekje met alle 50 gedichten erin uit handen van hun docenten Jacqueline Broshuis (De Rietlanden) en Marjan Mees (SGL).

Weg lopende gedachte op muur

LELYSTAD – De gedichtenmuur aan de Menkemaborg is vorige week ververst. Elke drie maanden prijkt er en ander gedicht op de muur van de woning van Doree de Kruijk, en dit keer is dat een gedicht van Rosanne Geerdes uit klas 2 van de SGL. Uit ruim 50 inzendingen werd haar gedicht ‘Weg lopende gedachte’ als beste verkozen.

De jury die zich over de inzendingen heeft gebogen, had lovende woorden voor haar bijdrage. ‘Het is al eens eerder gememoreerd, in een ander juryrapport bij een bestaand gedicht: het is mooi als een gedicht voor meerdere uitleg vatbaar is. Dat is bij dit gedicht zeker het geval. Het weggaan is een universeel gevoel, maar waar je precies van weg wilt gaan, is voor ieder mens verschillend. Ook het willen terugkomen zal veel mensen aanspreken.

De kracht van het gedicht is dan ook nog eens dat het de voorbijganger aanspreekt, oftewel iemand die al op weg is. Dat geeft het een mooie, diepere laag. De wandelaar die in het voorbijgaan de gedichtenmuur leest, ontkomt er zo ook niet aan even weg te gaan, weg te dromen, weg te denken, en zal uiteindelijk toch weer terug moeten keren.’

(Juni 2008)

‘Steen’ op gedichtenmuur

LELYSTAD – De gedichtenmuur aan de Menkemaborg heeft een nieuw gedicht. Eens in de drie maanden wisselt de poezie op de muur. Voor het huidige gedicht zijn leerlingen van klas 4V druk in de weer geweest. Zij zijn op zoek gegaan naar een passend gedicht, waarbij de motivatie net zo belangrijk was als het gedicht zelf.

De muur is van de het huis van Doree de Kruijk, die lerares is geweest op de SGL. Zij vindt het leuk om op deze manier jongeren te interesseren voor poezie, en voorbijgangers te verrassen met iets dat tot nadenken stemt.

Gallery Plugin

Het ‘winnende’ gedicht is van Erik van Os, uitgezocht door Nienke Hoogervorst. Zij was verrast dat haar gedicht had gewonnen, maar volgens de jury was het een zekere keus. ‘Een gedicht wint aan waarde en zeggingskracht als het tot nadenken stemt, en als het uitnodigt tot meer dan eenmaal te lezen. Ten slotte hangt het drie maanden op de muur, en zijn er dus mensen (buren, wandelaars met de hond) die het meer dan eens zullen lezen.

Het is mooi als er dan elke keer nieuwe dingen in te ontdekken zijn. Het winnende gedicht heeft dat, en Nienke erkent die kwaliteit ook. In haar beleving zouden voorbijgangers het op moeten schrijven om er op die manier vaker naar te kijken, maar je zou ook kunnen redeneren dat het gedicht uitndigt vaker een wandelingetje te maken langs de gedichtenmuur. Nienke vindt het een zielig gedicht, maar iedereen met ervaringen in ‘de liefde’ kan er zijn eigen gevoel bij hebben’, aldus het jurryrapport.

Verschillende leerlingen uit klas 4V hebben een nieuwsartikel geschreven over de Gedichtenmuur. De berichten zijn HIER te downloaden als PDF-bestand.

(April 2008)

Gallery Plugin

(Januari 2008)

Geheim gedicht voor weer en wind

LELYSTAD – Op de muur van de ‘gedichtenwoning‘ in de Menkemaborg is vrijdag een nieuw gedicht onthuld. Het gedicht is geschreven door Jacob Hepkema voor de kinderboekenweek.

Gallery Plugin

Daarmee is aangehaakt bij de jaarlijkse wedstrijd van de SGL.
Het gedicht is uitgekozen uit de inzendingen van 7e en 8ste klassers basisonderwijs en 1ste, 2de en 3de klassers voortgezet onderwijs. De jury van de gedichtenmuur heeft het gedicht uitgekozen. Elke drie maanden verschijnt er een nieuw gedicht op de muur. Eigenlijk was het nog iets te vroeg voor een nieuw gedicht, maar de kunstwerken van scholieren die de vorige keer waren geplaatst, bleken niet eeuwig bestand tegen het Hollandse weer.

(Oktober 2007)

Nieuw gedicht op muur Menkemaborg

LELYSTAD – Liefhebbers van poëzie kunnen weer een nieuw gedicht bewonderen op de gedichtenmuur van een woning aan de Menkemaborg.

Gallery Plugin

Het gedicht ‘Gevlucht‘ van Nina Ferdinandy werd door een jury uitgekozen uit 65 inzendingen. Het gedicht sprak de jury erg aan vanwege het oprechte gevoel dat het beschrijft. De ingezonden gedichten waren afkomstig van leerlingen van De Rietlanden en SGL. Voorafgaand aan de onthulling van het winnende gedicht werden alle 65 gedichten aan ballonnen geknoopt, die vervolgens zijn opgelaten. Vinders wordt om een reactie gevraagd.

(Juni 2007)

Gedichten aan ballonnen

Voor de onthulling van het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg zijn dit keer 65 gedichten aan ballonnen de lucht in gestuurd.

Zowel van de Rietlanden als van de SGL zijn dit jaar gedichten ingeleverd bij de jury van de Gedichtenmuur. De Arcus deed (nog?) niet mee. Uit alle gedichten die de tweedejaars van beide scholen hebben geschreven, is een selectie van totaal 65 gemaakt en ingestuurd. De jury bestond uit: Laura van Rijn (Boom Boekhandel), Dick Waterhout (oud gemeenteraadslid en SGL conrector) en Mai Lin Phan (winnares vorig jaar) De jury heeft alle gedichten zonder naam en schoolnaam gelezen en zo de keuze bepaald. Mai Lin vertelde bij de onthulling dat het gedicht GEVLUCHT de jury erg had aangesproken vanwege het oprechte gevoel dat het beschrijft.

Gallery Plugin

Nog vóórdat bekend werd welk gedicht was gekozen, bond elke leerling zijn of haar gedicht aan een ballon. Op de achterkant van het gedicht stond een verzoek om reactie, met één of meer adressen erbij. De ballonnen werden losgelaten met de wens voor een behouden vaart en dat ze een verrassing voor de vinders zouden vormen. Al snel stegen de gedichten naar grote hoogte, behalve één. De ballon van degene die even later als winnares werd aangewezen, kreeg een rukwind te verduren die hem naar de dichtst bijzijnde boom voerde. Het gedicht bleef erin steken, maar de boom was nog te jong om ladders of ander klimtuig te houden, zodat dit gedicht in de Menkemaborg is achtergebleven. Hoe symbolisch, want even later onthulden de docenten die de gedichtenprojecten op SGL en Rietlanden hadden aangevoerd de vernieuwde muur met daarop ditzelfde gedicht.

(April 2007)

(Januari 2007)

Kunstwerk op Gedichtenmuur

De gedichtenmuur aan de Menkemaborg 60 wordt weer vernieuwd. Het huidige gedicht van Mai Lin Phan staat er al weer drie maanden op. Nu is het de beurt aan een kunstwerk van derdeklassers techniek van de SGL. Zij hebben vorig jaar onder leiding van Josine van der Drift tijdens de uren kunstvakken het hele jaar aan en met gedichten gewerkt. Ze hebben houtreliëfs gemaakt die tot één kunstwerk zijn samengevoegd.

Gallery Plugin

Daarnaast hebben ze een aantal beelden bij een ander gedicht gemaakt. Deze kunstwerken worden op vrijdag 13 oktober ’s middags om 15.00 uur onthuld. De kunstwerken worden samen met de gedichten op en voor de gedichtenmuur geplaatst.

(Oktober 2006)

(Juni 2006)

(April 2006)