2007

Geheim gedicht voor weer en wind

LELYSTAD – Op de muur van de ‘gedichtenwoning‘ in de Menkemaborg is vrijdag een nieuw gedicht onthuld. Het gedicht is geschreven door Jacob Hepkema voor de kinderboekenweek.

Daarmee is aangehaakt bij de jaarlijkse wedstrijd van de SGL.
Het gedicht is uitgekozen uit de inzendingen van 7e en 8ste klassers basisonderwijs en 1ste, 2de en 3de klassers voortgezet onderwijs. De jury van de gedichtenmuur heeft het gedicht uitgekozen. Elke drie maanden verschijnt er een nieuw gedicht op de muur. Eigenlijk was het nog iets te vroeg voor een nieuw gedicht, maar de kunstwerken van scholieren die de vorige keer waren geplaatst, bleken niet eeuwig bestand tegen het Hollandse weer.

(Oktober 2007)

Nieuw gedicht op muur Menkemaborg

LELYSTAD – Liefhebbers van poëzie kunnen weer een nieuw gedicht bewonderen op de gedichtenmuur van een woning aan de Menkemaborg.

Het gedicht ‘Gevlucht‘ van Nina Ferdinandy werd door een jury uitgekozen uit 65 inzendingen. Het gedicht sprak de jury erg aan vanwege het oprechte gevoel dat het beschrijft. De ingezonden gedichten waren afkomstig van leerlingen van De Rietlanden en SGL. Voorafgaand aan de onthulling van het winnende gedicht werden alle 65 gedichten aan ballonnen geknoopt, die vervolgens zijn opgelaten. Vinders wordt om een reactie gevraagd.

(Juni 2007)

Gedichten aan ballonnen

Voor de onthulling van het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg zijn dit keer 65 gedichten aan ballonnen de lucht in gestuurd.

Zowel van de Rietlanden als van de SGL zijn dit jaar gedichten ingeleverd bij de jury van de Gedichtenmuur. De Arcus deed (nog?) niet mee. Uit alle gedichten die de tweedejaars van beide scholen hebben geschreven, is een selectie van totaal 65 gemaakt en ingestuurd. De jury bestond uit: Laura van Rijn (Boom Boekhandel), Dick Waterhout (oud gemeenteraadslid en SGL conrector) en Mai Lin Phan (winnares vorig jaar) De jury heeft alle gedichten zonder naam en schoolnaam gelezen en zo de keuze bepaald. Mai Lin vertelde bij de onthulling dat het gedicht GEVLUCHT de jury erg had aangesproken vanwege het oprechte gevoel dat het beschrijft.

Nog vóórdat bekend werd welk gedicht was gekozen, bond elke leerling zijn of haar gedicht aan een ballon. Op de achterkant van het gedicht stond een verzoek om reactie, met één of meer adressen erbij. De ballonnen werden losgelaten met de wens voor een behouden vaart en dat ze een verrassing voor de vinders zouden vormen. Al snel stegen de gedichten naar grote hoogte, behalve één. De ballon van degene die even later als winnares werd aangewezen, kreeg een rukwind te verduren die hem naar de dichtst bijzijnde boom voerde. Het gedicht bleef erin steken, maar de boom was nog te jong om ladders of ander klimtuig te houden, zodat dit gedicht in de Menkemaborg is achtergebleven. Hoe symbolisch, want even later onthulden de docenten die de gedichtenprojecten op SGL en Rietlanden hadden aangevoerd de vernieuwde muur met daarop ditzelfde gedicht.

(April 2007)

(Januari 2007)