2008

Doormans ‘Ontdekken‘ op muur

LELYSTAD – De gedichtenmuur aan de Menkemaborg is vrijdag van een nieuw gedicht voorzien. Elk kwartaal stelt bewoonster Dorée de Kruijk de muur van haar woning beschikbaar voor een gedicht. Leerlingen van middelbare en basisscholen worden infgeschakeld voor de keuze daarvan.

Dit keer is het winnende gedicht geschreven door Myrthe Doorman. Zij zit in groep acht van de Driemaster, en had meegedaan aan de wedstrijd van de SGL voor de Kinderboekenweek. De jury van de gedichtenmuur, bestaande uit Dick Waterhout en Lizette de Kam, was enthousiast. ‘Het gedicht blinkt uit door een heldere vorm, de indeling in strofen is heel apart. In het eerste couplet kom je te weten wat er staat te gebeuren, in de volgende coupletten gebeurt het dan ook en in het laatste couplet volgt dan de conclusie.

Het is geen vrolijk gedicht, integendeel, het geeft een sombere sfeer weer, maar er spreekt ook strijdlust uit en dat stemt weer hoopvol‘, aldus het juryrapport. Op de middag van de onthulling was er ook een tentoonstelling van een paar werkstukken bij een gedicht en geïnspireerd door de Aluminumshow in de Agora (vorig jaar). Klas 3 VMBO metaal SGL heeft daarbij vogels gemaakt met blinkende blikken en aluminium schubben en veren.

(Oktober 2008)

‘Soms wil ik weg van de wereld’

LELYSTAD: “Soms wil ik weg, weg van de wereld. Van alles wat ik heb. Soms wil ik weg. Op zoek naar mijn dromen. En als ik dan weg ben, wil ik terug”. Rosanne Geerdes uit klas 2 van het SGL schreef dit gedicht op de gedichtenmuur van Menkemaborg 60 in Lelystad. Een nieuw gedicht op de muur, waarvoor de tweede klassen van De Rietlanden en SGL bij de Nederlandse les gedichten schreven in een groot poezieproject.

Op elke school zijn daaruit 25 gedichten gekozen als inzending voor de Gedichtenmuur. De jury bepaalde dat bovenstaand gedicht de muur zou sieren en donderdag was de onthulling. De genomineerde dichters zagen bij aankomst alleen een groot laken. Ze bonden allemaal hun gedicht aan een ballon, zodat er een wolk gedichten richting Almere dreef. In de hoop dat veel van deze gedichten zijn gevonden en verwondering en plezier hebben gebracht.

Nadat onthuld was welk gedicht deze zomer op de gedichtenmuur te zien is, kregen de genomineerden een boekje met alle 50 gedichten erin uit handen van hun docenten Jacqueline Broshuis (De Rietlanden) en Marjan Mees (SGL).

Weg lopende gedachte op muur

LELYSTAD – De gedichtenmuur aan de Menkemaborg is vorige week ververst. Elke drie maanden prijkt er en ander gedicht op de muur van de woning van Doree de Kruijk, en dit keer is dat een gedicht van Rosanne Geerdes uit klas 2 van de SGL. Uit ruim 50 inzendingen werd haar gedicht ‘Weg lopende gedachte’ als beste verkozen.

De jury die zich over de inzendingen heeft gebogen, had lovende woorden voor haar bijdrage. ‘Het is al eens eerder gememoreerd, in een ander juryrapport bij een bestaand gedicht: het is mooi als een gedicht voor meerdere uitleg vatbaar is. Dat is bij dit gedicht zeker het geval. Het weggaan is een universeel gevoel, maar waar je precies van weg wilt gaan, is voor ieder mens verschillend. Ook het willen terugkomen zal veel mensen aanspreken.

De kracht van het gedicht is dan ook nog eens dat het de voorbijganger aanspreekt, oftewel iemand die al op weg is. Dat geeft het een mooie, diepere laag. De wandelaar die in het voorbijgaan de gedichtenmuur leest, ontkomt er zo ook niet aan even weg te gaan, weg te dromen, weg te denken, en zal uiteindelijk toch weer terug moeten keren.’

(Juni 2008)

‘Steen’ op gedichtenmuur

LELYSTAD – De gedichtenmuur aan de Menkemaborg heeft een nieuw gedicht. Eens in de drie maanden wisselt de poezie op de muur. Voor het huidige gedicht zijn leerlingen van klas 4V druk in de weer geweest. Zij zijn op zoek gegaan naar een passend gedicht, waarbij de motivatie net zo belangrijk was als het gedicht zelf.

De muur is van de het huis van Doree de Kruijk, die lerares is geweest op de SGL. Zij vindt het leuk om op deze manier jongeren te interesseren voor poezie, en voorbijgangers te verrassen met iets dat tot nadenken stemt.

Het ‘winnende’ gedicht is van Erik van Os, uitgezocht door Nienke Hoogervorst. Zij was verrast dat haar gedicht had gewonnen, maar volgens de jury was het een zekere keus. ‘Een gedicht wint aan waarde en zeggingskracht als het tot nadenken stemt, en als het uitnodigt tot meer dan eenmaal te lezen. Ten slotte hangt het drie maanden op de muur, en zijn er dus mensen (buren, wandelaars met de hond) die het meer dan eens zullen lezen.

Het is mooi als er dan elke keer nieuwe dingen in te ontdekken zijn. Het winnende gedicht heeft dat, en Nienke erkent die kwaliteit ook. In haar beleving zouden voorbijgangers het op moeten schrijven om er op die manier vaker naar te kijken, maar je zou ook kunnen redeneren dat het gedicht uitndigt vaker een wandelingetje te maken langs de gedichtenmuur. Nienke vindt het een zielig gedicht, maar iedereen met ervaringen in ‘de liefde’ kan er zijn eigen gevoel bij hebben’, aldus het jurryrapport.

Verschillende leerlingen uit klas 4V hebben een nieuwsartikel geschreven over de Gedichtenmuur. De berichten zijn HIER te downloaden als PDF-bestand.

(April 2008)

(Januari 2008)