2009

Snoepjes op de Gedichtenmuur

LELYSTAD – Het gedicht ‘Snoepjes zijn snoepjes’ van basisscholiere Soraja Naarden is verkozen om de gedichtenmuur aan de Menkemaborg de komende tijd te sieren. Het gedicht werd uit negentien inzendingen gekozen. ‘Het heeft een goed lopend ritme, roept een helder beeld op en is bovendien heel mooi vormgegeven,’ aldus de jury. 

De gedichten waren ingezonden voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van de kinderboekenweek. VMBO-leerlingen van de SGL hebben van hout allerlei werkstukken gemaakt bij de gedichten en die zijn zo water- en stormbestendig mogelijk voor het huis aan de Menkemaborg 60 geplaatst.

(Oktober 2009)

Liefdesgedicht op muur Menkemaborg

LELYSTAD – Deze zomer hangt er een gedicht van een tweedeklasser op de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60. Merel is 13 jaar en ze zit op SG De Rietlanden. Ze heeft een prachtig gedicht geschreven over de ogen van…

‘Krijgen we die mooie ogen ook echt te zien?’, vroeg de jury zich af.

Zeker 80 leerlingen van De Rietlanden hebben dit voorjaar gedichten geschreven. Twintig daarvan zijn naar de jury van de Gedichtenmuur van Henk en Dorée de Kruijk gestuurd. Jammer dat er maar één gedicht tegelijk op de muur kan hangen, mopperde de jury een beetje. Want er waren weer veel mooie, leuke en goede gedichten ingestuurd. Maar deze ogen … origineel, sterke beelden, prachtige vorm. Ook zonder het te lezen, kun je er met plezier naar kijken. Naar het gedicht dan, want van wie die ogen zijn, dat wilde Merel niet verklappen.

De Lelystadse stadsdichter Peter van Beurden was ook aanwezig bij de onthulling. Onder zijn leiding hebben de vrienden van de Gedichtenmuur allerlei plannen bedacht om meer gedichten zichtbaar te maken in Lelystad. Alle dichters opgelet! Hier hoor je meer van.

(Juni 2009)

Nieuw gedicht op gedichtenmuur

Voor de vierde keer heeft de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60 een nieuw gedicht gekregen dat is gekozen door leerlingen VWO4 van de SGL. Alle 4VWO-ers hebben gewerkt aan het poëzieproject Dicht&Vorm. De laatste stap daarin is dat de leerlingen een gedicht kiezen voor de Gedichtenmuur en hun keuze uitgebreid motiveren. De jury van de Gedichtenmuur kon zich helemaal vinden in de motivatie van Christel van Wijk. Haar keuze heeft het deze keer dus gewonnen.

Christel van Wijk heeft voor haar motivatie vooral de laatste regels van het gedicht gebruikt. ‘Dit huis is ook zo begonnen’, schrijft ze. ‘Met de ogen dicht is er een voorstelling gemaakt van het huis en daarna is het gebouwd. Het verdient ook een plek op de Muur omdat het mensen aan het nadenken kan zetten. Alles in het leven begint ook met gedachtes die daarna gerealiseerd worden. Daarom vind ik dit gedicht ook zo mooi.’

Wat de keuze extra leuk maakt is het feit dat de dichter Hans Hagen in zijn jonge jaren nog een paar jaar in Lelystad heeft gewerkt. Op de SGL nog wel!

(April 2009)

(Januari 2009)