2010

Nieuw gedicht op de gedichtenmuur

Op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg staat weer een nieuw gedicht. Het is geschreven door Bente Bos voor de opening van de kinderboekenweek op de SGL. Bente zit in groep 8 van De Sluis.

De jury, die dit gedicht koos uit 10 genomineerde gedichten, heeft er het volgende over gezegd: Het mooie van dit gedicht is dat je als lezer de dingen voor je ziet. En de tegenstelling in het gedicht: eerst alles mooi en leuk en dan opeens gewoon rottigheid. Dan zorg je dat ze je niet kunnen horen, terwijl jij wel alles ziet. Je trekt je terug in je eigen fantasie. Het gedicht zal op de Gedichtenmuur te zien zijn tot begin januari.

(Oktober 2010)

Nieuw gedicht

Er staat alweer een nieuw gedicht op de Gedichtenmuur op Menkemaborg 60. Dit keer is het een gedicht dat is geschreven door een leerling van de tweede klas van De Rietlanden. Alle tweede klassen van de Rietlanden hebben gewerkt aan een poëzieproject, waarbij de leerlingen ook zelf een gedicht hebben geschreven. 21 Gedichten zijn genomineerd en naar de Gedichtenmuur gestuurd. Leden van de jury die daaruit het winnende gedicht hebben gekozen, waren: Dick Waterhout, Lizette de Kam en de winnares van het vorige jaar Merel Roelofsen.

Het gekozen gedicht bevat zowel herhalingen als tegenstellingen, aldus het juryrapport. “Wat beschreven staat in het gedicht is zo duidelijk als wat, maar toch blijven we met een aantal vragen zitten. En dat maakt het gedicht juist zo speciaal. … het geeft ons stof tot nadenken en na het lezen van de laatste strofe ook nog eens een goed gevoel.” Het is dus echt de moeite waard om dit gedicht van een 13 jarige Lelystedelinge te komen lezen.

Nog voor de onthulling zijn alle genomineerde gedichten in een boekje bij elkaar gezet. Op de middag van de onthulling is elk genomineerd gedicht en een kopie ervan aan een metallic paars gekleurde ballon geknoopt en de wijde wereld in gestuurd. Hopelijk worden er veel mensen verrast door de vondst van een neergekomen ballon waaraan ook nog eens een gedicht zit. Vorig jaar kwamen er reacties terug van de grens met Duitsland. Kijk voor meer informatie op de site.

(Juni 2010)

Zeekraal op gedichtenmuur

Op de gedichtenmuur van de Menkemaborg is weer een nieuw gedicht verschenen. De leerlingen van klas 4 VWO van de SGL hebben gewerkt aan het project Dicht & Vorm. De laatste stap in het project is al vijf jaar lang: zoek een gedicht dat jij goed vindt passen op de muur van de Menkemaborg en beargumenteer je keuze.

Sandrijn Wiebenga heeft als docent Nederlands nu al voor de vijfde keer dit project vormgegeven met haar leerlingen. Als dank voor haar enthousiasme en haar bijzondere poëzieproject, dat ieder jaar opnieuw een verrassend nieuw gedicht voor de gedichtenmuur oplevert, ontving Sandrijn tijdens de onthulling een poëzie-sloof. Zie voor de eerdere gedichten de website www.gedichtenmuur.nl.

Robin Wakker heeft zijn keuze voor een gedicht dit jaar het best beargumenteerd. Hij gaf aan dat het gedicht eigenlijk zowel te vergelijken is met de stad Lelystad als met het huis op de Menkemaborg waar de Gedichtenmuur aan bevestigd is. Rechtop, stevig in de klei, trotseert het de elementen. En het is nog lekker ook: rond en sappig, vrolijk, zegt het gedicht. Met een beetje fantasie kun je de woorden rond, sappig en vrolijk vertalen met allerlei leuke dingen van Lelystad en van het huis. Kijk mij nou, roept het gedicht de voorbijganger toe. Robin Wakker heeft het gedicht van Remco Ekkers gekozen en er een uitstekende motivatie voor gegeven.

(April 2010)

(Januari 2010)