2011

Leerling Watergeus wint plek op gedichtenmuur

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur Menkemaborg 60 is geschreven door Shane Sontag. Het is ter gelegenheid van de opening van de Kinderboekenweek op de SGL ingezonden voor de schrijfwedstrijd van verhalen en gedichten. Uit de 50 gedichten die daar waren ingezonden heeft de jury het gedicht van Shane als het beste gekozen.

Alle gedichten gingen over helden, omdat superheld het thema van deze kinderboekenweek was. Heel wat vaders, moeders en dierenredders werden in gedichten geëerd. Lieve gedichten en mooie gedichten, maar niet voor iedereen bedoeld die zomaar langs komt lopen in de Menkemaborg. In het gedicht van Shane kan iedereen zich herkennen, want iedereen zou een held kunnen zijn.

Verder valt de vorm van het gedicht wel op: met zijn 11 woorden verdeeld over vijf regels is het een zogenaamd ‘elfje’. In al zijn eenvoud staat dit gedicht prachtig op de Gedichtenmuur. Het zal er blijven hangen tot in januari.

(Oktober 2011)

Een nieuw gedicht op de Menkemaborg

Op de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60 hangt weer een nieuw gedicht. Het is geschreven door Danny Harting uit klas 2 van de Rietlanden. De hele zomer kunnen voorbijgangers genieten van de vragen die Danny aan haar spiegel stelt. Het gedicht is gekozen door een deskundige jury bestaande uit Lisette de Kam (Agora), Marianne Zuidveld  (bibliotheek) Petanak (oud stadsdichter) en Dorée de Kruijk. Ze hebben dit gedicht gekozen omdat het in eenvoudige taal is geschreven, een dagelijkse handeling beschrijft en daarbij in de slotzin een onalledaagse vraag stelt.

De tweedeklassers van de Rietlanden hebben een poëzie-project gedaan, waarin ze verschillende gedichten hebben geschreven. Uit al die gedichten hebben de docenten er 21 gekozen om naar de Gedichtenmuur op te sturen.

Bij de onthulling van het nieuwe gedicht hebben alle genomineerden hun gedichten aan ballonnen gebonden en met de wind mee de lucht in gestuurd. Eén van de gedichten is in een tuin bij Enschede terechtgekomen. De goede vinders hebben een reactie op het gedicht gestuurd. Hopelijk zijn er nog wel meer gedichten door verbaasde lezers gevonden, maar misschien zijn ze verder allemaal in bomen en sloten beland, dat zal niemand weten.

(Juni 2011)

Eerste daad nieuwe stadsdichters

In de tekst van het gedicht dat is onthuld, waren helaas enkele foutjes geslopen. Het gedicht is opnieuw door de firma Krijger op de muur geplakt. Van het foutloos overgenomen gedicht is een foto toegevoegd. 

Woensdag 6 april zijn de nieuwe stadsdichters van Lelystad benoemd. Michel Dijkstra als junior en Marcel van Kersbergen als senior stadsdichter. Vrijdag hebben zij samen hun eerste daad in functie verricht. Ze hebben het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur van Menkemaborg 60 onthuld. Ze moesten daarvoor ladders beklimmen om het laken los te maken dat het prachtige gedicht van Marc Tritsmans nog verhulde.

Ze vertelden bij deze gelegenheid dat ze al een paar plannen hebben om de dichtkunst in Lelystad onder de aandacht te houden. Natuurlijk bij Sunsation en bij de Nationale Stadsdichtersdag in september, maar daarnaast zullen ze ook nog regelmatig van zich laten horen.

Het gedicht dat ze onthulden is speciaal voor de Gedichtenmuur gekozen door Kelly Streekstra uit klas 4 VWO Scholen Gemeenschap Lelystad. Kelly vond dat de verwondering en de vitaliteit dit gedicht geschikt maken om dagelijks aan de voorbijgangers te tonen. Zo schreef ze in haar verslag van het poëzieproject Vorm en Gedicht dat de klassen VWO 4 elk jaar op de SGL doen.

De jury van de Gedichtenmuur beoordeelt vooral de redenen die de leerlingen aanvoeren waarom hun keuze-gedicht op de Gedichtenmuur moet komen. Kelly heeft niet alleen een mooi gedicht gekozen, maar ze heeft daarbij ook aangegeven dat iedereen die het leest, er op zijn eigen manier hoop en troost uit kan putten. Ze heeft er de jury van de Gedichtenmuur mee overtuigd, waardoor de voorbijgangers drie maanden lang dit nieuwe, mooie gedicht kunnen lezen. Bovendien konden de stadsdichters hiermee al twee dagen na hun benoeming een passende eerste daad in functie verrichten.

(April 2011)

(Januari 2011)