Een nieuw gedicht op de Menkemaborg
Vrijdag 12 oktober is er weer een nieuw gedicht onthuld op de Gedichtenmuur Menkemaborg 60 in Lelystad. Voor de opening van de kinderboekenweek had de SGL weer een schrijfwedstrijd georganiseerd. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen mochten een verhaal of gedicht schrijvenmet het thema Hallo Wereld . Alle ingeleverde gedichten deden ook mee aan de strijd om een plaatsje op de Gedichtenmuur. Van de 85 gedichten werden er 20 genomineerd. Die kon iedereen nog lezen bij de onthulling, ze waren aan een waslijn opgehangen.
Het gedicht van Channa Koster is door de jury uitgekozen. Het is mooi vorm gegeven en het is niet zomaar een loos praatje. Er zit een idee achter hoe de wereld eruit zou moeten en kunnen zien. Morgen zal dat zo zijn, volgens het gedicht. Maar wanneer is het morgen????
Channa is 12 jaar en zit op de Grundel. De aanwezigen vonden het wel een heel volwassen gedicht voor een 12 jarige. De moeite waard om 3 maanden lang op de muur te staan en door voorbijgangers gelezen te worden.
(Oktober 2012)
Zomergedicht over zon en regen
Er staat een nieuw gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Zon en regen, dat lijkt heel toepasselijk voor deze zomer. Maar in het gedicht is het nog veel mooier en wijzen zon en regen ook de weg. Het gedicht is gemaakt door Arif Inci uit de 2e klas van De Rietlanden.
Al vele jaren werken tweedeklassers van de Rietlanden aan een poëzieproject voor de zomervakantie. Jaqueline Broshuis heeft daar jarenlang zorg voor gedragen. Daarom stond iedereen voor de onthulling van het nieuwe gedicht even stil bij het plotselinge overlijden van Jaqueline Broshuis dit voorjaar. Op de Rietlanden hebben de docenten zich vast voorgenomen om het project voort te zetten. Zeker nu. Vervolgens werden er 75 ballonnen met de 25 genomineerde gedichten eraan naar buiten gehaald en opgelaten. Ze dreven deze keer naar het westen, dus de gedichten kunnen nu ook in Noord Holland neerkomen en voorbijgangers verrassen.
Voor de eigenlijke onthulling moesten er 2 personen op een trap klimmen om het laken eraf te halen. Arif bood zich aan en toen bleek dat zijn eigen gedicht te voorschijn kwam. De Gedichtenmuur zal alle voorbijgangers deze zomer blij verrassen met het prachtige gedicht van Arif Inci.
(Juni 2012)
Regendruppels sieren gedichtenmuur
Het gedicht ‘Regendruppels’, geschreven door Alicia, leerling van het Nautilus College in Almere, siert de aankomende maanden de gedichtenmuur aan de Menkemaborg in Lelystad. Donderdag 5 april jl. onthulden de leerlingen wiens gedicht genomineerd was voor plaatsing op de muur het winnende gedicht.
De leerlingen van het Nautilus College en de andere scholen voor speciaal onderwijs van Eduvier onderwijsgroep schreven eind 2011 gedichten voor de gedichtenbundel die de stichting uitbracht. Dit project kreeg een vervolg in de vorm van een gedichtenwedstrijd. Een jury nomineerde 10 gedichten voor plaatsing op de glasplaat aan de muur van het woonhuis aan de Menkemaborg in Lelystad.
Poëzieliefhebbers Henk en Dorée de Kruijk plaatsen sinds 2006 elke 3 maanden een nieuw gedicht op de muur van hun huis. De gedichten zijn uitgezocht of geschreven door leerlingen van scholen. Zo krijgen poëzieprojecten een vervolg buiten de school en worden voorbijgangers verrast met steeds een ander stukje dichtkunst.
Tot het moment van de onthulling bleef het spannend voor de genomineerden: wiens gedicht zou onder het laken vandaan komen en drie maanden op de gedichtenmuur te bewonderen zijn? Zelfs uit het voorgelezen juryrapport kon niet met zekerheid worden opgemaakt wie de winnaar zou zijn. De genomineerden verrichtten zelf de laatste handeling; staand op een trap lieten ze het doek zakken en onthulden het gedicht van Alicia, Regendruppels.
In het gedicht staan mooie, verrassende beelden en er staat meer dan er staat. Dit maakte dat de jury ‘Regendruppels’ uitkoos voor de gedichtenmuur. Want de voorbijganger kan het gedicht in eerste instantie lezen zoals het geschreven staat, maar kan, als ze nogmaals langskomt, ineens beseffen dat je je er ook iets anders bij voor kunt stellen.
(April 2012)
Novemberzang van Joan Maragall
In 2011 heeft de Nationale Bibliotheek van Spanje een tentoonstelling georganiseerd ter ere van Joan Maragall. Hij leefde in een roerige tijd in Barcelona en daarin koos hij openlijk partij. Hij rebelleerde van jongs af aan tegen de middelmatigheid van de burgerij. Ook binnen zijn familie die voor hem een carrière wenste in de textielindustrie. Poëzie was voor hem een manier van leven en denken, niet zomaar een waardenvrij zoeken van woorden. In eerste instantie was hij vóór de Catalaanse beweging, maar het gewelddadig optreden van de Catalanisten riep bij hem een fel verzet op. Hij verlangde gerechtigheid en was een vitalist.
In zijn woorden zagen we zoveel wat ook nu honderd jaar later nog van toepassing kan zijn, dat we besloten een deel van één van zijn gedichten op de Gedichtenmuur te tonen.
Het gehele gedicht in vertaling vindt u onder de foto’s op de fotopagina. De Spaanse versie staat op één van de foto’s.
(Januari 2012)