2013

Nieuw gedicht voor oktober 2013

Julia Sloots heeft het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur geschreven. Op de Lelystadse basisscholen zijn weer honderden verhalen en gedichten geschreven voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2013. ‘Klaar voor de Start’ was het thema. Een behoorlijk moeilijk thema voor een gedicht. Toch waren er ook weer tientallen gedichten ingeleverd.

Uit deze gedichten zijn er 20 gekozen die naar de jury van de Gedichtenmuur zijn gestuurd. Veel gedichten over sport natuurlijk. Sommige dichters hadden het thema als een nieuwe start beschouwd. Julia Sloots heeft daar zelfs een combinatie van gemaakt. Julia zit op basisschool De Tjotter en ze is bepaald een goede observator van haar omgeving. Ze heeft in weinig woorden een heel bijzondere gebeurtenis geschetst. Vandaar dat de jury blij was haar gedicht op de Gedichtenmuur te kunnen zetten zodat het drie maanden lang door alle voorbijgangers kan worden gelezen.

(Oktober 2013)

Liefdesgedichtje voor de zomer

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg is een vrolijk liefdesgedichtje. Tim Holling zit in klas 2 van De Rietlanden en hij heeft het gedicht geschreven in het poëzieproject dat alle tweedeklassers van De Rietlanden deden.

De jury had een heel moeilijke taak dit jaar, want de 19 geselecteerde gedichten uit verschillende klassen, waaruit ze moest kiezen, waren allemaal van hoge kwaliteit.

Met name de gedichten van Lemuël de Graav H2F (met de slotzinnen: voor velen zijn dit dove woorden – voor anderen zijn dit levensteksten), Kiani Kerk H2E (Met elke stap die we nu maken, zijn we dichter bij onze toekomst), Alina Setjowikarto  H2E  (Was er maar iemand die het zag, hoe ik me echt voelde, hoe ik werkelijk ben, maar nee ) waren geduchte concurrenten voor Tims liefdesgedichtje.

De jury koos voor een vrolijk gedichtje in dit seizoen van (verregende) vakantie. Zodat voorbijgangers met een glimlach doorlopen als ze het hebben gelezen.

(Juni 2013)

Nieuw gedicht april 2013

(April 2013)

Nieuw gedicht januari 2013

Leonard Helena Sylvain Nolens (Bree, 11 april 1947) is een Vlaams dichter en dag-boekschrijver. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste levende dichters uit Vlaanderen. Hij is een romanticus, schrijft vaak over liefde en over de manier om aan de identiteit te ontsnappen.

Hij debuteerde met de dichtbundel Orpheushanden. Hij werkt en woont in Antwerpen. De meest recente verzameling van zijn werk heet Laat alle deuren op een kier.

Hij heeft veel prijzen gewonnen in Vlaanderen en Nederland, onder andere:
– de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre;
– de VSB Poëzieprijs voor Bres;
– de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren

(Januari 2013)