2014

Feestelijk gedicht in de herfst

Er staat een heel feestelijk gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Het is geschreven door Hadewych Storms, 10 jarige leerling van De Fontein.

De hele klas, en klassen van heel veel basisscholen, hebben geschreven voor de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van Kinderboekenweek 2014. Het thema was FEEST. Honderden verhalen en bijna 200 gedichten werden er ingeleverd. Uit de gedichten werden er 35 genomineerd voor de Gedichtenmuur.

En één daarvan zou op de Muur worden geplaatst. Dus de jury las en las, over feestbeesten, snoep en kleuren. Totdat ze het unaniem eens waren dat het gedicht Slingers van Hadewych Storms wel heel erg goed was.

Het gedicht van Hadewych is een feest op zichzelf. Het gaat over een feestelijk attribuut, een slinger. En door het speelse taalgebruik is het ook een feest om het te lezen. Even langs de Menkemaborg rijden, het is echt een aanrader!

(Oktober 2014)

Gedichten als cadeautjes naar Almere gestuurd

Vrijdag 13 juni is het nieuwe gedicht voor de zomer op De Gedichtenmuur onthuld. Een gedicht over gehecht zijn en afhankelijk zijn van elkaar, Best Friends Forever, maar dan van boter en hagelslag. Het deed de jury denken aan Cees Buddingh, vandaar dat ze dit gedicht met veel plezier voor de muur hebben uitgekozen uit alle gedichten die vanuit het Poëzieproject voor de tweede klassen van de Rietlanden waren ingestuurd. De schrijver is Rick van der Mee.

De gedichten die waren ingestuurd, werden gekozen uit alle gedichten van een klas. Er waren dus ook andere mooie gedichten. Daarom zijn ze allemaal aan ballonnen gebonden en met de wind verzonden, met noordenwind naar Almere of Zeewolde. Voor de vinders een cadeautje dat je niet alle dagen krijgt.

Bij dit nieuwe gedicht zijn ook 2 informatie platen onthuld. Een glasplaat en een metalen info-paal, ontworpen en uitgevoerd door Tim de Rijk en Jack van Asselt. Deze toevoeging aan de Gedichtenmuur is met de Lelyprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds verwezenlijkt. Eén van de aanwezigen merkte op dat de Gedichtenmuur nu helemaal een onderdeel van de Kunstroute zou moeten worden.

(Juni 2014)

Laatste actie biebcafé levert gedicht voor Gedichtenmuur

Het Biebcafé gaat een andere bestemming krijgen. De laatste actie heeft  verspreid over 2 maanden een nieuw gedicht opgeleverd voor de Gedichtenmuur op de Menkemaborg. Iedereen kon meestemmen via facebook. Zeker 25 mensen hebben regelmatig meegestemd. En nu is het gedicht van Rutger Kopland verschenen, eerst op de muur van het biebcafé en vanaf 11 april ook op de glazen plaat van de Gedichtenmuur.

De familie vd Mee vertrekt hiermee definitief naar Almere met al hun activiteiten en werkzaamheden. Jammer, zegt Marcia, ik had graag hier willen blijven werken, maar het biebcafé kan ons geen toekomst bieden. Mijn ouders vonden het ook al vreselijk om met het Pannenkoekenrestaurant te stoppen. Helaas, het is niet anders. In Almere loopt ons restaurant gelukkig goed. Daar hebben we nu allemaal onze werkplek gevonden.

Van degenen die op het winnende gedicht hadden gestemd, heeft Marcel van Kersbergen het gedicht in miniatuur ingelijst overhandigd gekregen. Hij heeft vervolgens, samen met Aly Rook, ook een stemmer op dit gedicht, het gedicht op de Gedichtenmuur onthuld. Dit gedicht van Rutger Kopland is al het achtste dat in het voorjaar op de Gedichtenmuur komt. Al 7 jaar lang verschijnt er elke 3 maanden een nieuw gedicht in de Menkemaborg

(April 2014)

Nieuw gedicht januari 2014

Met een bijna voltallige groep Vrienden van de Gedichtenmuur is vrijdag 10 januari de komst van het gedicht van Toon Tellegen gevierd. Een gedicht om even bij stil te staan in de start van het nieuwe jaar 2014. Vrede. Honderd jaar nadat de eerste wereldoorlog uitbarstte. Het gedicht komt uit de bundel Een Dansschool, uitgegeven door Querido in 1992.

(Januari 2014)