2015

IJlebenen op de gedichtenmuur

De schrijfwedstrijd van de SGL ter opening van de kinderboekenweek heeft ook weer een prachtig gedicht opgeleverd voor de Gedichtenmuur. Roos Schieman van De Lispeltuut heeft het geschreven.

Er zijn altijd kinderen die gedichten schrijven voor een schrijfwedstrijd. Bijna 80 waren er dit jaar bij de SGL ingeleverd, waarvan er 30 genomineerd werden voor de Gedichtenmuur. Het was dan ook een drukte van belang bij de onthulling, want alle genomineerden waren natuurlijk uitgenodigd. De jury heeft in het gekozen gedicht de luchtigheid en fantasie gewaardeerd, terwijl daaronder toch een diep gevoel blijkt.

Bovendien was Roos, de dichteres, niet bang om nieuwe woorden te gebruiken, wat het gedicht ook verrassend maakt. Het is deze herfst dus weer de moeite waard om even langs de Menkemaborg te rijden om het gedicht te lezen.

(Oktober 2015)

Vera kiest gedicht voor de zomer

Vera de Leeuw van Weenen heeft het gedicht gekozen dat in de zomer van 2015 op de Gedichtenmuur zal staan. Ze heeft daarvoor in het poëzieproject van 4 VWO op de SGL een betoog geschreven vol argumenten waarom dit gedicht op de muur zal moeten staan. De jury heeft zich door haar argumenten laten overtuigen.

Het is niet bepaald een eenvoudig gedicht. Bovendien heeft het enige tijd gekost om met dichteres en uitgeverij tot overeenstemming te komen over het plaatsen van dit gedicht. Uiteindelijk is het onthuld in het bijzijn van de klas van Vera. De jury hechtte eraan om de aanwezigen op het hart te drukken dat ieder een eigen interpretatie geeft op grond van associaties met beelden in het gedicht. Want dit gedicht bevat prachtige beelden en een sfeer van heimwee die bij de jury associaties oproepen van een leven dat voorbij gaat, de wind die eeuwig blijft, de zee waarnaar je altijd blijft verlangen en de vogels die wegtrekken en terugkeren.

Er staat deze keer op de Menkemaborg dus een gedicht om vaker langs te rijden of te lopen.

(Juni 2015)

Quinty Hogeveen wint plek op Gedichtenmuur

Het resultaat van het jaarlijkse poëzieproject op de Rietlanden was dit jaar bijzonder mooi. De jury heeft zich gebogen over 22 prachtige gedichten, die niet zouden hebben misstaan op de Gedichtenmuur. Wat een wijsheid, doorleefde gevoelens en zorgvuldige vormgeving hebben de tweedeklassers in hun gedichten verwerkt! Het gedicht van Quinty heeft tenslotte gewonnen vanwege de opbouw van wij naar ik en vanwege de verrassende en wijze slotzin. Tot de zomer zal dit gedicht te zien zijn voor alle voorbijgangers van de Menkemaborg.

Omdat Quinty zelf de onthulling helaas niet kon bijwonen, heeft de fotograaf Jur Haak een vijftal schrijvers van andere bijzondere gedichten voor de muur laten poseren. Nog voor de onthulling zijn de genomineerde gedichten aan 66 ballonnen naar verre lezers gezonden. Van iemand uit Ludwigsburg (Duitsland) kwam dezelfde avond al een melding van vier gedichten.

(April 2015)

Nieuw gedicht op de gedichtenmuur

Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur gaat over het weer. Dagelijks onderwerp van gesprek. Maar je kunt er nog veel meer bij bedenken. Dat maakt ook dit gedicht weer heel bijzonder. Om de komst van dit 36e gedicht te vieren heeft Jack Beneker uit Den Helder gedichten gezongen die hij zelf op muziek heeft gezet.


In de loop der jaren heeft hij daar al 3 CD’s van uitgebracht  www.metaphoremusic.nl). ‘Het weer’ zal tot 11 april op de Gedichtenmuur Menkemaborg Lelystad te bewonderen zijn.

(Januari 2015)