‘Oma zegt altijd’ op de gedichtenmuur
Luna Landman heeft het gedicht geschreven dat tot januari op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg staat. Met haar klas van De Wingerd heeft ze meegedaan aan de schrijfwedstrijd van de SGL ter gelegenheid van de kinderboekenweek, uit bijna 100 gedichten is dat van haar gekozen.
In het gedicht spreekt oma over een andere wereld. En ze kijkt terug op haar leven. Luna heeft zich goed in de oma verplaatst en de gedachten in een mooie vorm gegoten. Daarom heeft de jury haar gedicht gekozen.
Over het thema jong en oud en voor altijd jong kan natuurlijk heel verschillend gedicht worden. Alle gedichten hingen aan een waslijn, zodat de aanwezigen konden lezen wat er zoal aan rimpels, jonge fitheid en sterfgevallen was bedacht bij dit thema. Hoe verleidelijk de gedachte ook kan zijn om nooit oud te worden maar altijd jong te blijven, de jury heeft de voorkeur gegeven aan de wijze oma over wie Luna Landman haar gedicht heeft geschreven.
(Oktober 2016)
Mussen kwetteren op de Gedichtenmuur
Er kwettert en tsjilpt een vrolijk zomergedicht van Jan Kal op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg. Het is speciaal voor de muur gekozen door Robin Doornbos.
De klassen VWO4 van de SGL hebben zich gebogen over de poëzie. De laatste opdracht in dit project was: schrijf een betoog waarin je argumenten geeft waarom het gedicht dat je kiest, op de muur zou moeten komen. Er werden mooie gedichten gekozen en goede argumenten bedacht. Maar het gedicht op zich en de eigenzinnige interpretatie van Robin daarbij brachten de jury tot de keuze voor dit gedicht. Robin bedacht namelijk dat Jan Kal met de mussen ook wel eens vrouwen zou kunnen bedoelen. Als je dat erbij betrekt, lees je het gedicht ineens heel anders.
Een grappige bijkomstigheid is de zelfgemaakte vlag die wappert bij elke onthulling van een nieuw gedicht. Daarop staat het gedicht Tjielp van Jan Hanlo. Geen beschrijving van de mussen, maar alleen hun geluid. Gelukkig wonen er in de buurt van de Gedichtenmuur tal van mussen die dagelijks hun gekwetter en getsjilp laten horen. Een zomer lang begeleid door het vrolijke gedicht van Jan Kal.
(Juni 2016)
Gedicht van leerling Rietlanden op de Gedichtenmuur
Het nieuwe gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg is geschreven door Indy Belt. Zij zit in klas twee van de Rietlanden. Alle tweede klassen hebben bij Nederlands gewerkt aan een poëzieproject waarbij de leerlingen eigen gedichten hebben geschreven. Uit elke klas werden gedichten genomineerd voor de Gedichtenmuur. Ruim 35 werden er ingezonden.
De jury heeft uit heel veel mooie gedichten dat van Indy Belt gekozen. De jury noemde de situatie en de emoties in het gedicht herkenbaar en actueel. De vormgeving, de opbouw en de keuze van de woorden gaven de doorslag om het gedicht van Indy tot aan de zomer op de Gedichtenmuur te plaatsen.
(April 2016)
Surinaams gedicht op Gedichtenmuur
Het 40e gedicht op de Gedichtenmuur aan de Menkemaborg is geschreven door R. Dobru in Sranantongo, de Surinaamse taal die spontaan ontwikkeld en gesproken werd door de slaven op de plantages. De vertaling in het Nederlands is te lezen op de infopaal vlak voor de muur aan de straat. De Gedichtenmuur bestaat nu 10 jaar. Henk en Dorée de Kruijk hebben dit gedicht gekozen vanwege de strijdbaarheid van de dichter en de herkenbaarheid van wat hij te zeggen heeft.
In de andere jaargetijden komen de gedichten voort uit poëzieprojecten door leerlingen van basisscholen of scholen VO in Lelystad. Alleen in januari kiezen de bewoners van dit huis het gedicht zelf uit.
Het 1e gedicht op de Gedichtenmuur werd door leerlingen gekozen, het ging over zorgeloosheid. Bijna 10 jaar geleden. Nu gaat het over dilemma’s waarvoor we in deze tijd als maar gesteld worden. En het is geschreven in een taal die niet Nederlands of Vlaams is. Maar wel heel verwant aan de Nederlandse geschiedenis. De vrienden van de Gedichtenmuur wilden dit heuglijke 10-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben zij een kunstenaar de opdracht gegeven om een beeldend werk te maken.Op de foto’s het kunstwerk van Joek van Draanen en het gedicht op de muur.
(Januari 2016)